Μπορεί όταν απαριθμούμε τους λόγους για τους οποίους αγαπάμε την άνοιξη τα φρούτα της να μη μας έρχονται πρώτα (ούτε δεύτερα, ούτε τρίτα) στο μυαλό, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν εκτιμάμε τα οφέλη τους στη διατροφή και τη διάθεσή μας.

Φράουλες

Θα μπορούσες να τις πεις και super food: Οι φράουλες περιέχουν φαινόλες, που έχουν αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση, ενώ στις βιταμίνες τους περιλαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες οι Α και C. Είναι, επίσης, πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, και σούπερ χαμηλές σε θερμίδες και σάκχαρα.

Δαμάσκηνα

Εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες, πράγμα που τα κάνει πολύτιμο σύμμαχο για την καλή λειτουργία του εντέρου –αλλά αυτό το ξέρεις. Αυτό που ίσως δεν ξέρεις, είναι ότι τα δαμάσκηνα περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες βιταμινών A και C, εκ των οποίων η πρώτη είναι πανίσχυρος σύμμαχος της υγείας των ματιών μας, ενώ η δεύτερη είναι διάσημη για την αντιοξειδωτική της δράση.

Βερίκοκα

Από τα πιο αγαπημένα φρούτα της (προχωρημένης) άνοιξης, το βερίκοκο είναι φημισμένο για μια μακρά λίστα βιταμινών και άλλων πολύτιμων θρεπτικών στοιχείων, στα οποία περιλαμβάνονται οι βιταμίνες Α, C, Β1, Β2, το β-καροτένιο, το κάλιο, το μαγνήσιο, ακόμα και μια μικρή αλλά όχι αμελητέα ποσότητα σιδήρου, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για φρούτα.

Μούρα

Μικρά στο μάτι, τεράστια σε διατροφική αξία. Τα μούρα, κάθε είδους, περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και τεράστια ποσότητα φυτικών ινών –ειδικά αν συνυπολογίσουμε το μέγεθός τους. Επιπλέον, είναι από τα πιο πλούσια φρούτα σε βιταμίνη C, όπως και σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών. Για παράδειγμα, τα μύρτιλα είναι πλούσια σε ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, τις ανθοκυανίνες –είναι η χρωστική που τους δίνει το έντονο μωβ χρώμα τους.

Κεράσια

Το αγαπημένο σύμβολο της προχωρημένης άνοιξης, αυτό που το βλέπεις έξω σε πάγκους και σκέφτεσαι «καλοκαίριασε» (όχι ακόμα, βιάζεσαι, το καλοκαίρι ξεκινά επίσημα στις 21 Ιουνίου, κεράσια έχουμε πολύ νωρίτερα) τα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C, καθώς και σε φυλλικό οξύ. Περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και πρωτεϊνών. Και τίποτα απ’ όλα αυτά να μην είχαν, πάλι θα τα λατρεύαμε, γιατί είναι πεντανόστιμα.